marți, 9 februarie 2021

” Iubita comandantului” - Pam Jenoff

      

      Iubita comandantului este cartea care mi-a ținut companie la finalul săptămânii trecute. Nu am mai citit nimic de la această autoare până acum și m-am bucurat să descopăr o poveste scrisă pe placul meu, genul de ficțiune despre război împletită cu romantism.
      
      Cartea este relatată la persoana întâi, din perspectiva personajului principal, o tânără evreică pe nume Emma. În primele paginile ale cărții, Emma ne povestește cum l-a cunoscut pe soțul ei, Jacob și cum a plecat din casa modestă a părinților ei, pentru a începe o nouă viață alături de bărbatul iubit, în casa maiestuoasă a părinților acestuia.

      Începutul războiului, când Germania invadează Polonia, ruinează planurile celor doi soți. Jacob pleacă pentru a se alătura mișcării de rezistență iar pentru a-și ascunde identitatea, Emma este nevoită să se mute cu mătușa elegantă a soțului său din Cracovia, Krysia Smok, catolică practicantă și luptătoare loială a mișcării partizanilor.

      Așadar, sub noua denumire de Anna Lipowski, orfana ariană din nord-vestul Poloniei, Emma își face debutul în societate alături de Lukasz, băiețelul marelui rabin din Lublin, pe care îl prezintă drept fratele ei. Astfel, tânara Ana face cunoștință cu comandantul nazist Gregor Richwalder, care îi propune să lucreze ca asistenta sa personală, la sediul Guvernului General Nazist din castelul Wawel. 

      Acceptând această slujbă, Anna e conștientă de faptul că e ca și cum ar intra în cușca leilor, punând în pericol atât siguranța ei cât și pe a tuturor celor apropiați. Pe de alta parte, asumându-și aceste riscuri, va avea ocazia perfectă de a se apropia de comandant și de a fi de ajutor mișcării de rezistență, furnizându-le informații prețioase care ar putea opri crimele și i-ar putea salva părinții închiși în ghetou, aflați în pericol de a fi deportați sau chiar uciși. 

      Însă, atracția pe care o simte fata pentru comandant, îi îngreunează misiunea și îi pune la îndoială decizia luată. Ea este permanent măcinată de consecințele faptelor și acțiunilor sale. În sufletul Emmei, se nasc sentimente contradictorii pentru cei doi bărbați. Deși îl iubește enorm pe Jacob, nu poate să nu se întrebe cum ar fi fost dacă nu ar fi plecat, dacă o punea pe ea pe primul loc și nu cauzele în care credea. Iar pe Gregor, pe de o parte  îl urăște pentru ca e nazist si se face vinovat pentru tot ce li se întâmplă evreilor iar pe de altă parte, simte că îl iubește, pentru că îi face plăcere compania  sa și se simte dorită, importantă.
- Întotdeauna ai de ales, Emma! spune Krysia. Trebuie să ne asumăm răspunderea pentru faptele noastre. Doar așa putem evita să devenim victime. Doar așa ne putem păstra demnitatea. 

      Misiunea Emmei devine de o importanță supremă, când un grup de luptători pentru rezistență este prins de naziști și atunci ea este nevoită să afle cât mai repede informațiile și apoi șă-și încheie misiunea pentru a nu fi deconspirată. Dacă va reuși sau nu să-și ducă la bun sfârșit planul, vă las pe voi să descoperiți.

      Cartea a apărut la editura Litera, fiind primul volum tradus dintr-o serie. Nr. pagini: 352

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

" Sfârșitul șoaptelor"- Ruta Sepetys

  Titlu : Sfârșitul șoaptelor Autor : Ruta Sepetys Număr pagini : 349 Editura : Epica Rating Goodreads : 4,44        Am așteptat să citesc a...