marți, 30 noiembrie 2021

„Alături de Edward”- continuarea romanului Jane Eyre de Kimberly Bennett

      
      Titlu: Alături de Edward
      Autor: Kimberly Bennett
      Editura: Orizonturi
      Anul apariției: 2013
      Număr pagini: 249
      Rating Goodreads: 3,08

      Romanul Jane Eyre, scris de scriitoarea engleză, Charlotte Bronte, a fost publicat în anul 1847, bucurându-se de un succes fulgerător, urmând romanele Shirley și Villette, alte două opere importante ale scriitoarei.

      Jane Eyre este o tânără englezoaică săracă și orfană, crescută din obligație de către mătușa sa, doamna Reed. După ce devine independentă, la vârsta de 18 ani, Jane se angajează guvernantă , la conacul Thornfield, unde, în inima ei, începe să încolțească o iubire secretă pentru stăpânul conacului, domnul Edward Rochester.

      Alături de Edward, de Kimberley Bennett, continuă povestea lui Jane Eyre, dar este redată dintr-o altă perspectivă, ca soție a lordului Edward Fairfax Rochester. Deși scriitoarea Kimberly se apropie prin stilul de scriere cu cel al lui Charlotte Bronte, cartea nu se remarcă prin acțiune ci urmărește sentimentele și trăirile care o încearcă pe Jane, la începutul căsniciei sale. 

      Nicio căsnicie nu e perfectă, fiind predispusă schimbărilor și încercată de obstacole. Nu există o rețetă a fericirii în căsnicie, eroina fiind de părere, în final, că, dacă nu trebuie să se gândească dacă este fericită sau nu, ea crede că este fericită. Indiferent de piedicile ivite în calea celor doi, indiferent dacă trebuie să se confrunte cu proprii lor demoni din trecut sau cu traumele suferite, doar iubirea este cea care îi va ține cu adevărat uniți. 
            Suntem combinați astfel încât bătăile inimii mele le poruncesc celor ale inimii tale, iar legătura dintre noi ne ține strâns ca într-o menghină. (Edward)

            Niciodată nu vom aparține unul altuia. Suntem împreună de bunăvoie. O soartă dulce-amăruie ne-a adus unul spre altul, și ar putea să ne despartă oricând vrea. În pofida oricărei separări, suntem unul, Edward. (Jane)

      Poate că această continuare a celebrului roman al lui Charlotte Bronte, nu este la fel de impresionantă ca opera marii scriitoare dar nu am avut  asteptări în acest sens de la romanul lui Kimberly, autoarea, fiind o scriitoare contemporană, nu ar fi putut descrie exact întâmplările sau personajele în maniera realistă, de la începutul epocii victoriene așa cum a făcut Charlotte. Cu toate acestea, mi-a plăcut cum și-a imaginat autoarea continuarea acestui roman, oferindu-i pe Goodreads 4 steluțe din 5. 

      Dintre romanele celebre continuate, am mai citit până acum doar Din nou la Pemberley- continuarea romanului Mândrie și prejudecată și mai am în plan să citesc Întoarcerea lui Heathcliff- continuarea romanului La răscruce de vânturi plus cele trei volume intitulate Scarlett, care continuă romanul Pe aripile vântului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

" Sfârșitul șoaptelor"- Ruta Sepetys

  Titlu : Sfârșitul șoaptelor Autor : Ruta Sepetys Număr pagini : 349 Editura : Epica Rating Goodreads : 4,44        Am așteptat să citesc a...