joi, 1 decembrie 2022

" Două cărți și o vacantă"- Emily Henry

TitluDouă cărți și o vacantă
Autor: Emily Henry 
Anul apariției: 2021
Editura: Litera
Număr pagini: 335
Rating Goodreads: 4,05
      
      Două cărți și o vacanță, pare a fi cartea perfectă de luat în vacanță, coperta purtându-te cu gândul la soare și la vară. Însă, contrar așteptărilor, s-a dovedit a fi mai mult o carte de citit iarna, într-un week-end friguros, așa cum am facut eu, pentru că, dincolo de coperta frumos colorată, cartea pune accent pe latura întunecată și imprevizibilă a vieții.

        O familie "perfectă"

       Când January Andrews află la vârsta de doisprezece ani că mama ei este suspectă de cancer, începe să își canalizeze viața spre aspectele ei pozitive, punând iubirea, râsul și frumusețea pe primul loc, convinsă fiind că,  astfel, oricâte necazuri ar avea în viață, toate pot avea un final fericit, ca în cazul familiei sale, mama ei învingând cancerul de două ori

      Astfel, la vârsta de douăzeci și opt de ani, January are parte de job- ul visat devenind scriitoare de romane de dragoste cu happy-end având ca sursă de inspirație părinții minunați și iubitul perfect.

      Moartea tatălui său însă, îi dă peste cap toată viziunea asupra vieții, atunci când, la înmormântare, află despre aventura acestuia cu o altă femeie. Totul în jurul ei se prăbușește, mama sa nu îi mai vorbește, nu mai poate sa scrie și în cele  din urmă iubitul o părăsește... 

      Rămasă fără bani și cu inima frântă, January se vede nevoită să locuiască în  casa de pe malul lacului Michigan, primită moștenire de la tatăl său. Acolo, îl întâlnește pe Gus, rivalul său din facultate, renumit scriitor de ficțiune, de care se simțise întotdeauna atrasă.

      Pactul

      Cei doi scriitori sunt total opuși în ceea ce privește stilul de scriere, băiatul nu crede în finalurile fericite având o experiență de viață  tristă. Între ei, se infiripă o prietenie și se  provoacă reciproc  să scrie următoarea lor carte, fiecare  în genul de scriere al celuilalt. 
Cine își vinde primul cartea, câștigă.

      Deși se simte tot mai atrasă de Gus, lui January îi este teamă să spere la mai mult din cauza reticenței acestuia în ceea ce privește relatiile și deoarece nu își dorește să îl pună pe fugă, decide să nu facă nimic în acestă privință.

      Tipii ca Gus nu acţionau niciodată frâna
atunci când trenul încărcăturilor emoţionale începea să se pună în mişcare, însă erau mereu cei care săreau din tren şi se rostogoleau
departe de şine atunci când îşi dădeau seama că atinseseră viteza maximă.
 
      Lucrurile se complică atunci când January află ceva despre  vecinul ei, ceea ce o bagă și mai mult în ceață. Va putea oare să își reprime sentimentele în ceea ce îl privește pe Gus Everett ? Va reuși să scrie un alt gen literar pe fondul stării sale de spirit și dacă răspunsul este da, ce final va alege? Va reuși să îl înțeleagă pe tatăl său în cele din urmă?
Vă las pe voi să descoperiți. Mie mi-a plăcut foarte mult cartea, am citit-o pe nerăsuflate, motiv pentru care i-am oferit 5/5 steluțe pe Goodreads. 

      Citate preferate: 

      Când lumea din jur îți pare întunecată şi înfricoşătoare, iubirea te poate lua pe sus ca să te ducă la dans; râsul poate să mai aline durerea; frumuseţea să mai spargă din teamă
      
(...) uneori viaţa este foarte grea. Uneori cere atât de multe de la tine, încât începi să pierzi bucăţi din tine pe măsură ce te tot întinzi ca să dai ceea ce cere lumea de la tine.

      
     
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

" Sfârșitul șoaptelor"- Ruta Sepetys

  Titlu : Sfârșitul șoaptelor Autor : Ruta Sepetys Număr pagini : 349 Editura : Epica Rating Goodreads : 4,44        Am așteptat să citesc a...