sâmbătă, 22 mai 2021

„ Nu sunt eu”- Maia Morgenstern

     

Titlu: Nu sunt eu

Autor: Maia Morgenstern 

Data apariției: 2020, Editura Litera

Număr pagini: 208

      - Morrrrgănștern??? Tu ești ovreică?...
Profesoara a râs. Rânjetul, cu toți dinții aceia gălbejiți, mă speria! Ba nu! Mă fascina! Nu puteam să-mi iau ochii de la dinții aceia falși, mânjiți cu ruj.
      - Ești ovreică, Morrrrgănștern??
      - Eu? Nu, nu sunt eu! am răspuns fără să înțeleg prea bine ce.
      - Nu? Nu ești ovreică? Atunci poate ești jidancă...
       Nu știam ce să răspund. Nu cunoșteam cuvântul. Tăceam.
      - Morrrrgănștern?! Morrrrgănștern?!
      - Nu! Nu sunt eu! am răspuns înspăimantată. Nu sunt eu!
      - Ce nu ești tu? Nu ești Morgenstern?
      Fragmentul de mai sus, face parte din cartea intitulată Nu sunt eu, scrisă de marea noastră actriță, Maia Morgenstern. 

      Născută în zodia Taurului, pe 1 mai 1962, Maia provine dintr-o familie intelectuală de evrei, Usher Dusea și Sara Morgenstern. 

      Încă de mică, Maia a fost fascinată de lumea teatrului, preferând să meargă la spectacole în locul oricărei activități. Căutând pe Wikipedia, mi s-a părut interesant, faptul că numele său de familie, Morgenstern, ( care, în germană, înseamnă Luceafărul de dimineață) a fost un detaliu semnificativ pe care regizorul Mel Gibson l-a luat în considerare atunci când i-a atribuit rolul Fecioarei Maria, în filmul Patimile lui Hristos

      După ce am vizionat piesa de teatru cu același nume, Nu sunt eu, difuzată pe site-ul Editurii Litera, de Ziua Internațională a Cărții, am rămas profund impresionată de interpretarea Maiei, o actriță remarcabilă, care transmite foarte multe emoții. Cu naturalețea, dezinvoltura și vocea sa inconfundabilă, efectiv m-a fermecat și, la final, mi-am dorit să-i cumpăr și cartea, pentru descoperi mai multe aspecte despre viața talentatei actrițe. 

      Bineînțeles că nici cartea nu m-a dezamăgit, am citit cu mare drag și admirație, cele mai profunde gânduri, cele mai frumoase amintiri din copilăria, adolescența sau cariera dumneaei. Uneori chiar m-am regăsit în fetița „ slăbuță și miorlăită”, care a fost Maia în copilărie. 

      Deși Maia Morgenstern este una dintre actrițele mele preferate, nu am știut mare lucru despre viața ei personală, despre faptul că a fost căsătorită de două ori sau că este mamă a trei copii, despre care vorbește cu multă dragoste.

      Totodată, Maia evocă cu multă nostalgie, amintirea tatălui său, dezvăluindu-ne faptul că acesta a fost ateu și că l-a iubit foarte mult, având o relație foarte apropiată cu el.

      Despre mama ei, ne precizează că a fost matematician- informatician și ne vorbește cu multă duioșie, după cum reiese și din citatele de mai jos: 
      Avea mâinile foarte frumoase. În special unghiile. Nu era neapărat ceea ce se numește o femeie cochetă. Nu se farda, nu-și vopsea părul, nu fuma, nu pierdea vremea la cafele [...] Mâinile ei erau, pe rând, jucăriile mele. Sau învatatoarele mele. Sau cuibul meu.

      Mama. Semăn cu mama. Mă ceartă unii că nu-mi mai vopsesc părul.  

      - De ce te lași așa? Caruntă? Te îmbătrânește!

      - Poate. Dar în felul ăsta mă întâlnesc cu mama. În oglindă.

      Amintiri cu mătușa sa, Itta, sora mamei sale, medic primar pediatru și cu Clăruța, verișoara și buna ei prietenă, de la Botoșani sunt ilustrate, de asemenea, cu multă bucurie.  

      Maia ne povestește, cu mult drag, despre tradițiile și sărbătorile evreiești, pe care le respecta cu sfințenie. 

      Gânduri intime, cu mari încărcături emoționale, secrete din spatele cortinei și cele mai grozave întâmplări din viața artistei, veți găsi împărtășite în cele 200 de pagini ale cărții, pagini pe care le recomand, cu căldura, tuturor celor care o îndrăgesc pe minunata doamnă a teatrului românesc. 


 

 

 

 

 

 

      



luni, 17 mai 2021

„ Spune-mi cine sunt”- Julia Navarro


Titlu: Spune-mi cine sunt 
Autor: Julia Navarro
Data apariției: 2015, Editura Rao
Număr pagini: 956

      Spune-mi cine sunt de Julia Navarro, este o carte „ cu greutate”, atât la propriu, datorită numărului mare de pagini cât și la figurat, prin prisma evenimentelor istorice relatate. 

      Scriitoarea Julia Navarro, jurnalistă de origine spaniolă, este autoarea mai multor romane istorice precum Biblia de lut, Sângele nevinovaților sau Confreria Sfântului Giulgiu.

      Romanul Spune-mi cine sunt, este inspirat din relatările mamei și bunicii autoarei, referitoare la ororile și repercursiunile Războiului Civil din Spania.

      Titlul romanului nu este ceea ce pare. Personal, când am auzit prima data de numele acestei cărți, am crezut că este o carte de dezvoltare personală, nicidecum nu m-am gândit că ar fi genul de roman istoric. Nu sunt fană al acestui gen literar, dar acest roman m-a surprins plăcut, deși, după ce am început să citesc primele capitole, am fost puțin sceptică din cauza numeroaselor fragmente referitoare la politică și istorie. 

      Romanul o are în prim-plan pe Amelia Garayoa, un personaj controversat, care devine obiectul investigației strănepotului său, Guillermo, un tânăr jurnalist spaniol.

      Pentru Guillermo, povestea străbunicii sale, s-a dovedit a fi însă tot mai dificilă, cu fiecare descoperire pe care o făcea, mai ales că nu știa mai nimic cu privire la viața acestei femei, misterioase din punctul lui de vedere.
      Amelia Garayoa, acea misterioasă strămoașă a mea, fusese o romantică temperamentală, o femeie dornică de experiențe, constrânsă de obligațiile sociale ale epocii sale; puțin cam imprudentă și, fără doar și poate, stăpânită de o tendință clară către adâncul prăpastiei.

      Așadar, pentru a reconstitui trecutul Ameliei, Guillermo a fost nevoit să facă numeroase călătorii, în diverse țări, pentru a sta de vorbă cu persoane influente, care au cunoscut-o pe străbunica sa, în diferite etape din viața ei.

      Din relatarea celor două bătrâne doamne, rude directe cu Amelia, Laura și Melita, tânărul jurnalist a aflat că străbunica sa nu și-a iertat niciodată faptul că și-a abandonat fiul, pe Javier.

      Nu te poți întoarce în trecut ca să-l îndrepți, dar ea a resimțit întotdeauna această datorie. Nu a putut să o plătească niciodată, nu a știut cum.

      Verișoara preferată și totodată cea mai bună prietenă a Ameliei, Laura, i-a povestit lui Guillermo faptul că Amelia s-a născut în anul 1917, în timpul domniei regelui Alfonso, trecând împreună prin momente dificile, marcate de evenimente importante precum victoria republicanilor din 1931 și greva revoluționară din 1934.

      Melita, i-a oferit jurnalele Ameliei, cu ajutorul cărora Guillermo a aflat detalii despre familia și adolescența străbunicii sale. 

      De la Edurne, bătrâna servitoare, cea care a fost alături de Amelia încă din copilărie, am descoperim cum și de ce s-a căsătorit frumoasa spanioloaică cu Santiago.

      Nu-i puteam vedea chipul, dar nu mi-a fost greu să-mi imaginez că în momentul acela Amelia tocmai lua o hotărâre- să fie ea cea care avea să învingă împotrivirea lui Santiago ca să-și salveze familia de la dificultățile economice cu care se confrunta. Amelia era mare amatoare de romane. Se vedea pe sine ca pe eroinele din cărțile pe care le citea, iar părinții ei, fără să știe, îi dădeau ocazia să o dovedească. 

      Tot de la Edurne, am aflat că Amelia a fost comunistă, împărtășind idealurile revoluționare:

      Îi străluceau ochii. Părea să fi căzut în extaz când îmi vorbea despre Stalin și despre revoluție, și am știut că era o chestiune de timp, de zile, de ore până când Amelia avea să plece, dar în același timp, încercam să mă conving că nu era cu putință, că nu va îndrăzni să-l lase pe Santiago și să-și abandoneze fiul.

       Din istorisirea Laurei, am dedus că Amelia i-a părăsit într-adevăr pe Santiago și pe Javier, plecând în Franța, împreună cu Pierre, agent al spionajului sovietic. Prin urmare, frumoasa spanioloaică a fost instruită să devină agentă INO ( sectie a NKVD- ului), fără să-și dea seama, întrucât avea potențial, era distinsă, educată și se putea infiltra cu ușurință în mediile selecte. 

      Astfel, viața Ameliei a fost schimbată pentru totdeauna, fiind presărată cu întâmplări halucinante și cu o mulțime de primejdii. Din momentul în care a devenit spioană, cartea mi s-a părut tot mai interesantă, stârnindu-mi interesul și curiozitatea, până la ultima pagină.

      Pe măsură ce descopeream alături de Guillermo,  mai multe despre Amelia, eram din ce în ce mai impresionantă de acest personaj remarcabil, de suferința pe care a îndurat-o și de încercările prin care a trecut dar și de curajul, generozitatea și de ambiția acesteia. 

      De-a lungul misiunilor sale, Amelia a fost  iubită și apreciată de mai mulți bărbați, dar pe care dintre ei l-a iubit cu adevărat, a fost o altă curiozitate pe care am avut-o. Faptul că s-a folosit de acei bărbați pentru a-și atinge scopurile și abandonarea propriului copil, o transformă într-un personaj negativ dar prin chinurile, suferințele pe care le-a îndurat și binele pe care l-a făcut multor oameni, reușește într-un fel să își spele din păcate, cu toate că ea însăși nu s-a putut niciodată ierta.

      Intrigă, spionaj, dragoste și trădare. O poveste care se întinde din Spania Republicană până la Căderea Zidului Berlinului!

      

      

" Sfârșitul șoaptelor"- Ruta Sepetys

  Titlu : Sfârșitul șoaptelor Autor : Ruta Sepetys Număr pagini : 349 Editura : Epica Rating Goodreads : 4,44        Am așteptat să citesc a...