marți, 24 august 2021

" Fiica ambasadorului" - Pam Jenoff

      



Titlu: Fiica ambasadorului 

Autor: Pam Jenoff

Număr pagini: 286

Anul apariției: 2021 

Editura: Litera

Colecția: Blue Moon

Rating Goodreads: 3,6.

      Cartea Fiica ambasadorului face parte din seria Iubita comandantului, scrisă de Pam Jenoff. Deși reprezintă ultima carte din serie, acțiunea este plasată înaintea celorlalte două cărți, pe fundalul reconstruirii Europei după Primul Război Mondial.  

      După cum precizează și autoarea în Mulțumiri, cartea îmbină, într-un mod creativ, faptele istorice cu fictiunea. Fiind fascinată de această epocă, a cercetat îndelungat evenimentele istorice precum și climatul social și politic al vremii respective.

     Fiica ambasadorului este nimeni alta decât Margot, misterioasa primă iubită a comandantului Richwalder, care este menționată doar, în cartea Iubita comandantului. În acest volum, Margot este personajul principal, povestea fiind relatată din perspectiva ei. 

      Însoțindu-l pe Papa la Conferința de pace de la Paris, tânăra Margot îl întâlnește pe Georg, un ofițer german care îi propune să lucreze pentru el, traducând documente confidențiale pentru germani. Captivă între atracția pe care o simte pentru Georg și sentimentul de datorie ca logodnică a lui Ștefan, locotenentul aflat în convalescență la Berlin, Margot își propune să profite din plin de oportunitatea de a se afla într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii și să-și găsească destinul.

      Când o întâlnește întâmplător, pe Krysia Smok, Margot se simte, în mod inexplicabil, atrasă de această femeie misterioasă prin alura ei ca de vrăjitoare, desprinsă din basme, cu pomeți înalți și părul pieptănat în sus ca o regină. Ce rol va juca  în viața lui Margot și cum îi va schimba viața, veți afla, printre altele, dacă sunteți curioși să citiți această carte.

      Glasul Krysiei mă încălzește ca o plapumă. Îmi dă sfaturi înțelepte, ca o soră mai mare cum nu am avut sau ca o mamă pe care abia am cunoscut-o...Emoțiile sunt umane și ne fac bine. Arată că ne pasă.

     Relația dintre părinți și copii este, de asemenea aprofundată în roman, autoarea dezvăluindu-ne, la finalul cărții, pierderea propriului tată, chiar în timp ce lucra la acest proiect. Pierzându-și mama încă de la o vârstă fragedă, Margot dezvoltă o relație apropiată cu tatăl ei dar totodată se luptă să accepte relația acestuia cu mătușa ei.

      O poveste palpitantă, despre prietenie și iubire, despre trădare și manipulare dar și foarte emoționantă, așa cum ne-a obișnuit autoarea americancă. Din aceste motive, eu i-am oferit 5 steluțe din 5, pe Goodreads. 

      " Încadrând povestea personală a lui Margot în viziunea mai largă a lumii de la începutul secolului XX, Jenoff țese cu abilitate conceptele de curaj, credință și iubire în peisajul dramatic."

Booklist 

      

      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

" Sfârșitul șoaptelor"- Ruta Sepetys

  Titlu : Sfârșitul șoaptelor Autor : Ruta Sepetys Număr pagini : 349 Editura : Epica Rating Goodreads : 4,44        Am așteptat să citesc a...